cg horses

cg horses

Info

CG Horses traint je paard intern of op locatie. CG Horses is gespecialiseerd in gedragstraining. Jonge paarden alles aanleren of ongewenst gedrag hertrainen. Haar doel is om een jong paard in rust en vertrouwen met de mens te laten samenwerken, zonder dwang of geweld. Elk ouder paard dat voor ons ongewenst gedrag vertoont, verdient een kans om (opnieuw) gewenst gedrag aan te leren.

Welkom op de website van CG Horses! Mijn naam is Charlotte Girod (1981) en hier kan je wat meer informatie vinden over hoe CG Horses is ontstaan en wat mijn achtergrond is. In CG Horses komt alles wat mij heeft gevormd samen en dat werkt door in mijn werkwijze. Ik ben van jongs af aan veel bij paarden te vinden en heb er altijd, en nog steeds, ontzettend veel plezier uit gehaald om met deze dieren bezig te zijn. Het zijn zulke vriendelijke, gevoelige dieren, die je altijd bewust maken van hoe je in het leven staat. Als je eenmaal het vertrouwen hebt van een paard kan je samen de hele wereld aan! Daarom wil ik graag eigenaren helpen om dit gevoel te behouden of ook te krijgen en daarnaast iets terug doen voor de paarden die me altijd zoveel geven.

  • CG Horses werkt vanuit de taal van het paard. Een andere taal begrijpt een paard niet, dus wij zullen ons aan moeten passen aan het paard. De basis is daarbij denken en doen vanuit lichaamstaal, ademhaling, spierspanning. Als je de connectie voelt door middel van deze taal, wil je niks anders meer.
  • Daarnaast is het heel belangrijk om te kijken naar wat een paard aankan (fysiek en mentaal), en de training op het specifieke paard aan te passen. Het paard bepaalt de duur en frequentie van een training.
  • CG Horses traint niet volgens één methode, maar kijkt naar wat een paard nodig heeft om te leren. Het ene paard kan minder goed tegen "druk" dan de ander. Het gaat er om de vraag zo te stellen, dat het paard het antwoord kan geven. Het uitgangspunt is vertrouwen, duidelijkheid in communicatie en een eerlijke leeromgeving. CG Horses past niet in een hokje. Open staan om nieuwe dingen te leren, en niet zwart-wit denken is de enige manier om elk paard goed te kunnen trainen. Niet zweverig en met beide voeten op de grond.
  • Trainen is eigenlijk het minst belangrijk, maar wel een essentieel onderdeel. Door middel van trainen leert het paard iets nieuws, of leert het iets af wat voor ons onwenselijk is, en iets nieuws aan. Alles om het trainen heen is eigenlijk belangrijker: goede voeding (o.a. voldoende ruwvoer), sociale interactie en voldoende beweging. Een paard dat op die vlakken in balans is, leert ook beter.

In 2023 volgde ik de update van Centered Riding® Instructeurstraining Level 1 bij Alona, alumni training trailerladen bij e-quine.com van Annemarie van der Toorn, en intensive training day bij 4Dimensiondressage als theoriedeelnemer.

In 2022 rondde ik de online cursus "The Horse Inside Out" van Equinestudies af. Uitdagend gedrag komt vaak voort uit een fysiek probleem, handig dus om enige kennis van het fysieke deel te hebben. Als ik twijfel zal ik je altijd aanraden je paard na te laten kijken. De jaren hiervoor zijn vooral gericht op grondwerk, maar in dit jaar begon ik weer met wedstrijden rijden, omdat ik dat heel leuk vind om te doen en me altijd wil blijven verbeteren. Ook volgde ik dit jaar de alumni training bij e-quine.com door Grant Bazin en Christiane Moeller.

In 2021 richtte ik samen met collega trainers het platform Trainers Paard en Gedrag op. Paardenwelzijn is voor ons vanzelfsprekend. We werken door heel Nederland en bieden 1:1 instructie en hulp aan huis, geven clinics bij (pension)stallen, rijverenigingen en maneges, werken in teams bij opfokstallen voor bijvoorbeeld zadelmak maken, wormenkuur geven, halsteren, voorbereiden op vervoer.

In 2021 rondde ik de Centered Riding® Instructeurstraining Level 1 bij Alona af. Het traditionele systeem spreekt mij niet aan en gaf mij altijd meer vragen dan antwoorden. Bovendien zag ik aan de paarden dat het niet werkte. Centered Riding bood mij een passend alternatief en is ook perfect toe te passen vanaf de grond. De Alexander Techniek zit verweven in Centered Riding en maakt je bewust van je lichaamsgebruik en ademhaling.

In 2020 heb ik de opleiding tot 'Instructeur Paard en Gedrag' aan www.e-quine.com afgerond en geef sinds 2021 ook les binnen deze opleiding. (De opleiding leidt op tot ORUN nivo 3, Paard en Gedrag).

Daarnaast heb ik circa dertig jaar (rij) ervaring, veelal met uitdagendere paarden, hengsten en jonge paarden. Ik volgde diverse dagstages bij o.a. een renstal, dressuurstallen, en een stal voor gedragstraining. Ook heb ik 1,5 jaar bij een stal gewerkt in het lagere en midden segment en leerde daar van alles van zadelmak maken tot rijden, en werkte met verschillende paarden van Shetlander tot Shire, van jong tot oud, al dan niet met gedrags-, of fysieke problemen. In de jaren dat ik in Den Haag woonde heb ik jaren vele uren buiten gereden op twee ex koerspaarden, een Arabisch Volbloed hengst en daarna op een Volbloed hengst.

Om mezelf te blijven ontwikkelen volg ik diverse (rij) lessen, trainingen en clinics (o.a. natuurlijk hoef bekappen, van Warwick Schiller, Bent Branderup, Monty Roberts, Pat Parelli, Elena Bachini) en neem ik deel aan KNHS wedstrijden. In mijn ponytijd heb ik wedstrijden gereden in dressuur, springen, viertallen en voltige.

In 2005 studeerde ik af aan de Kunstacademie in Den Haag en heb 15 jaar als zelfstandig interieurarchitect gewerkt, maar daarnaast altijd met paarden gewerkt. Ik werkte al voor mezelf en door Corona was de overstap naar alleen paarden snel gemaakt.

foto: international training Grant Bazin en Christiane Moeller, Engeland, 2018.

foto: Demo Monty Roberts in Kaposvár, Hongarije, 2017.