cg horses

cg horses

Blog 2: Trailerladen zonder stress

Bij het trailerladen kom ik best wat variatie tegen in wat het paard nou precies eng vindt. Er zijn paarden die bij het zien van de trailer al stil gaan staan en meteen de bui al voelen hangen. Ze hebben een negatieve associatie en bouwen meteen spanning op. Probeer ze er dan nog maar eens in te krijgen. Door het stapje voor stapje op te gaan bouwen, en te werken aan communicatie kan je meestal al snel op een ontspannen manier dichterbij de trailer komen. Wie beweegt wie zijn voeten? Soms ga ik eerst aan de slag met een eigenaar buiten de trailer met grondwerk oefeningen. Wat je daar in traint, bij jezelf en het paard, kan je heel goed gebruiken bij de trailer. De klep kan ook een uitdaging op zichzelf zijn. En soms zie je dat een paard spanning heeft gehad met rijden, hij steeds slechter te laden was en dat is zich vervolgens gaan uiten naar het begin van het laadproces. Om deze reden wil ik altijd met een lege trailer beginnen, de trailer aan de zijkanten afzetten en ik werk met een trainingshalster. Zo zorg je ervoor dat je bij de basis begint en dan kan je goed zien waar nog aan gewerkt moet worden en kan je stapje voor stapje gaan trainen.

Er zijn bepaalde 'type' trailerlaad uitdagingen die regelmatig voor komen:

1 Jonge paarden: ze moeten het gewoonweg nog leren. Sommigen lopen er zo op, maar meestal moeten ze het echt leren. Trailerladen is voor een paard heel tegennatuurlijk: vast staan in een afgesloten ruimte, weg van andere paarden. Terwijl hij van nature op een open vlakte leeft in een kudde. Jonge paarden lopen er vaak zo op, maar soms kunnen ze er niet meer af. Gewoonweg omdat ze dat nog niet geleerd hebben. Dat kan je voorkomen door bijvoorbeeld eerst de L-shape oefening te doen, waarbij je je paard leert achterwaarts tussen balkjes door te lopen. Daarom is spelenderwijs je veulen leren laden ideaal! Zo hebben ze meteen een positieve ervaring. Ook kan je ze voorbereiden op het vervoer naar de opfok. In korte sessies en samen met andere paarden kan je ze een positieve associatie geven. Het trailerladen met jonge paarden begint voor mij altijd buiten de trailer. Door het doen van een aantal basis oefeningen zoals het leren lopen door een smalle doorgang, een andere ondergrond en overal aangeraakt worden, leer je je paard kennen en weet je waar nog wat aandachtspunten zitten. Door het zo apart in te trainen, zet je je paard op voor succes en heb je de communicatie al opgebouwd met elkaar voor je daadwerkelijk naar de trailer gaat.

2 De achteruit vlieger: Sommige paarden lopen prima mee de trailer op, maar vliegen er bij het minste of geringste weer af. Levensgevaarlijk en daarom wel handig om uit te zoeken hoe het komt. Is het de achterstang, de klep, geluid of beweging van achteren? Door stapje voor stapje te gaan kijken, kan je er achter komen wat het is en het paard vervolgens het gedrag in trainen naar wat we wel willen zien en het helpen met zijn spanning om te gaan.

3 Bang voor de achterstang: Als je paard er makkelijk oploopt, maar pas spanning krijgt bij de achterstang, dan is dit het onderdeel wat je eerst apart gaat trainen. Dit doe ik altijd eerst met een balk of buis, die langer is dan een achterstang en ik ga het paard leren om 'naar voren' te denken. In stapjes leert het paard dat de stang niet eng is, en leert hij een stapje naar voren te zetten als hij de stang voelt. Omdat er verschillende redenen zijn waarom een paard de stang eng kan vinden, is trailerladen altijd maatwerk.

4. Moeite met balans tijdens het rijden met de trailer: Het rijden met de trailer vraagt het een en ander van de balans van je paard. Hij ziet niet wanneer er bochten komen en wanneer het tempo omhoog of omlaag gaat. Het ene paard vindt een tussenschot fijn, terwijl een ander er bijvoorbeeld in de bochten tegenaan kan gaan hangen. Sommige paarden zijn gebaat bij meer ruimte zodat ze iets schuin kunnen staan en beter hun balans kunnen houden. Een paard dat moeite heeft met zijn balans te houden tijdens het rijden met de trailer, kan al veel eerder in het proces van het laden staakgedrag vertonen. Een camera ophangen in de trailer kan je meer inzicht geven in het gedrag van je paard.

5. Moeite met de klep oplopen, dicht doen of eraf gaan: Bij sommige paarden zit het stuk angst voor het laden niet in het laden zelf, maar in het uitladen. Het stuk dat achterwaarts de klep af moet gelopen worden is voor sommige paarden echt een uitdaging en een reden om er niet meer in te willen. Bij een training gaan we daarom dan ook kijken waarom dit voor het paard zo moeilijk is. Dit kan fysiek zijn, teveel spanning waardoor hij zijn voeten en achterhand niet meer goed gebruikt, of angst omdat hij er een keer naast is gekomen/ uitgegleden, etc. Het dicht doen van de klep kan spannend zijn, omdat er van achteren iets naar ze toe komt. Het oplopen is vaak spannend doordat het een andere ondergrond is en het paard geen idee heeft dat het erop kan staan.

6 Verlatingsangst: Een paard is een kuddedier, een kudde is zijn veiligheid. Als een paard daar uit wordt gehaald, of hij gaat bij zijn beste maatje weg, kan hij verlatingsangst ontwikkelen. Bij het trailerladen kan dit een serieus probleem zijn, iets wat vaak wordt onderschat.

Herken je een van de uitdagingen en zoek je hulp? Boek nu een sessie!

boek nu